כל אדם הוא עולם ומלואו. לאחר לכתו של אדם, האנשים הקרובים אליו עושים את הכל בכדי לזכור אותו ולהזכיר אותו ממש כפי שהיה, כיצד הוא חי את חייו, במה האמין, איזה אדם הוא היה ועוד. אחד הדברים שבסופו של דבר נשארים מהאדם שעוזב את העולם הוא המצבה, אשר עומדת מעל קברו ומנציחה אותו. לכן, בבחירת מצבה, חשוב מאוד לבחור הן את האבן הנכונה, הן את העיצוב הנכון והן את הדברים המדויקים ביותר שיש לכתוב אודות האדם.
כתיבה על מצבה- מה חשוב לדעת?
כאשר מדובר על כתיבה על מצבה, מבחינת ניסוח יש חוקים, אך הם לא בגדר חובה אלא בגדר המלצה. החוק הראשון הוא להיצמד לאמת. כלומר, ניתן לכתוב על גבי המצבה על דבר אך יש להישאר נאמנים לגבול הכנות. כמו כן, יש לרשום את המונח פה נקבר באמצעות ראשי התיבות פ”נ ובהמשך את השם של המנוח. מתחת לשמו של המנוח יצוין תאריך לידה שלו לצד תאריך מיתתו בהתאם ללוח העברי ובאותיות עבריות. ניתן גם לשלב תאריך לועזי גם רוצים. מי שרוצה להיצמד לנהלי ההלכה יקפיד להוסיף גם את שמות הוריו של הנפטר. כדאי לשלב גם שם חיבה של האדם בסוגריים, כך קרוביו ואוהביו יזכרו בו בחיוך כאשר הם מגיעים לפקוד את קברו. כדאי ונהוג להוסיף מתחת לתאריך נהוג להוסיף שורת תיאור קצרה כגון: סב ואב אהוב, תיאור של האדם ועוד. אם מבקשים להוסיף ציטוט, ניתן להוסיף ציטוט התואם בהתאם למי היה האדם וכן בהתאם למינו, נשים לדוגמא ניתן להוסיף את הפסוק אשת חיל ואילו לגברים ניתן להוסיף את הפסוק: “והיה כעץ שתול על פלגי מים”.
התכווננות לעולם הבא
חשוב מאוד לדעת כי ביהדות ניתן למצוא התייחסות לעולם הבא ועל כן יש להוסיף את הביטוי ת.נ.צ.ב.ה למצבה. אם המנוח נפטר בייסורים, נהוג לציין זאת על גבי המצבה ולו בכדי שהדבר יילקח בחשבון בעולם בא. עוד תוספת שרבים בוחרים לציין מתייחסות לציטוטים מהמקר ולשילוב של פסוקים אשר מתמקדים בסגולות טובות שמזוהות עם האופי של הנפטר. כמו כן, נהוג לתאר מי היה המנוח עבור בני משפחתו ועל כן לא פעם לא מוסיפים רק את השמות של הורים אלא גם את שמות בן או בת זוגו של המנוח, שמות ילדיו ועוד. לא פעם מוסיפים כמובן מילים שמתארות כמה המנוח היה אהוב על בני משפחתו כגון: אהובינו או יקירנו.
לסיכום, אם אתם מחפשים מצבות בראשון לציון או בכל מקום אחר, חשוב שתדעו ראשית כל לפנות לקבלן מצבות מקצועי אשר יסייע לכם לבחור הן את המצבה המתאימה והן יסייע לכם לבחור מה בדיוק לכתוב על המצבה. חשוב לדעת כי אין נכון או לא נכון בכתיבה על המצבה, אך יש תבנית מסוימת שנהוג להתיישר לפיה. כל עוד מבקשים לכבד את זכרו של האדם וכל עוד דוברים אמת, הרי שהמצבה תהיה ראויה ומכובדת.